Czy miód jest zdrowy?
Miód był używany jako środek leczniczy już od czasów starożytnych. Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali go zarówno do do leczenia wewnętrznego, jak i zewnętrznego (przyspieszenie gojenia ran). Jak i kilka innych specyfików uznawany był za remedium, czyli stosowano go w kuracji wielu bardzo różnych schorzeń rodzaju przypadłości, np. zapalenia gardła, chorób układu oddechowego, niestrawności czy, zgodnie z wiedzą medycyny ajurwedyjskiej, przywracania równowagi w całym ciele.
Właściwości zdrowotne miodu
Co ciekawe, dziś – po wielu latach pogłębionych badań – możemy się przekonać, że rzeczywiście substancje zawarte w naturalnym miodzie wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Wynika to z dobroczynnych dla naszego zdrowia składników zawartych w naturalnym miodzie. Zaliczamy do nich między innymi:
- Enzymy: miód zawiera szereg enzymów, w tym diastazę, katalazę, inwertazę, glukozydazę i amylazę. Te enzymy mają korzystny wpływ na trawienie i metabolizm węglowodanów.
- Polifenole: Polifenole to naturalne związki zawarte w miodzie, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wspomagają układ odpornościowy.
- Naturalne antybiotyki: są skuteczne w leczeniu infekcji bakteryjnych.
- Flawonoidy: stanowią silne przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i chronią organizm przed wolnymi rodnikami, tym samym przeciwdziałając między innymi skutkom starzenia się.
- Witaminy: miód to także naturalne źródło witamin B, E i K, które wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego, zapobiegając rozmaitym chorobom.
Przy czym należy mieć na uwadze, że wyróżniamy rozmaite rodzaje miodów, których działanie lecznicze różni się przede wszystkim dlatego, że powstają z nektaru różnorodnych roślin (choć i produkty powstające z tych samych kwiatów różnią się jakością, więc także skutecznością działania). Do najpopularniejszych zaliczamy miody: gryczane, lipowe, akacjowe czy też wielokwiatowe. Ważne jest, by wybrać je pod kątem tego – jakie zdrowotne właściwości są przez nas pożądane.
Zastosowanie lecznicze miodu
- I tak miód akacjowy reguluje pracę układu pokarmowego, łagodząc między innymi takie dolegliwości jak zgaga czy choroba wrzodowa, dodatkowo oddziałuje na organizm tonizująco.
- Z kolei gryczany stanowi wsparcie dla układu krążenia oraz wątroby. Stosowany jest więc tradycyjnie w profilaktyce miażdżycy, choroby wieńcowej i nadciśnienia tętniczego; poza tym jego właściwości bakteriobójcze są szczególnie polecane przy stanach zapalnych nerek i dróg moczowych.
- Na kaszel oraz inne objawy przeziębienia polecany jest miód lipowy. Poza tym, że cechuje się działaniem napotnym oraz przeciwgorączkowym – korzystnie wpływa na układ nerwowy, przynosząc łagodne uczucie uspokojenia oraz senności.
- Godny uwagi jest także miód wielokwiatowy (na przykład z leśnych kwiatów), który wzmacnia organizm, co jest pożądane między innymi wtedy, gdy uskarżamy się na zmęczenie czy wręcz wyczerpanie.