Pomoc? Napisz do nas lub zadzwoń: 507 791 219
  • Legalna apteka stacjonarna
  • Dostawa za 0 zł od 299 zł

Czy miód jest zdrowy?

Opublikowane: 2023-03-24

|

Uncategorized

Miód był używany jako środek leczniczy już od czasów starożytnych. Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali go zarówno do do leczenia wewnętrznego, jak i zewnętrznego (przyspieszenie gojenia ran). Jak i kilka innych specyfików uznawany był za remedium, czyli stosowano go w kuracji wielu bardzo różnych schorzeń rodzaju przypadłości, np. zapalenia gardła, chorób układu oddechowego, niestrawności czy, zgodnie z wiedzą medycyny ajurwedyjskiej, przywracania równowagi w całym ciele. 

Właściwości zdrowotne miodu

Co ciekawe, dziś – po wielu latach pogłębionych badań – możemy się przekonać, że rzeczywiście substancje zawarte w naturalnym miodzie wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Wynika to z dobroczynnych dla naszego zdrowia składników zawartych w naturalnym miodzie. Zaliczamy do nich między innymi:

  • Enzymy: miód zawiera szereg enzymów, w tym diastazę, katalazę, inwertazę, glukozydazę i amylazę. Te enzymy mają korzystny wpływ na trawienie i metabolizm węglowodanów.
  • Polifenole: Polifenole to naturalne związki zawarte w miodzie, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wspomagają układ odpornościowy.
  • Naturalne antybiotyki: są skuteczne w leczeniu infekcji bakteryjnych.
  • Flawonoidy: stanowią silne przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom komórek i chronią organizm przed wolnymi rodnikami, tym samym przeciwdziałając między innymi skutkom starzenia się.
  • Witaminy: miód to także naturalne źródło witamin B, E i K, które wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego, zapobiegając rozmaitym chorobom.

Przy czym należy mieć na uwadze, że wyróżniamy rozmaite rodzaje miodów, których działanie lecznicze różni się przede wszystkim dlatego, że powstają z nektaru różnorodnych roślin (choć i produkty powstające z tych samych kwiatów różnią się jakością, więc także skutecznością działania). Do najpopularniejszych zaliczamy miody: gryczane, lipowe, akacjowe czy też wielokwiatowe. Ważne jest, by wybrać je pod kątem tego – jakie zdrowotne właściwości są przez nas pożądane.

Zastosowanie lecznicze miodu

  • I tak miód akacjowy reguluje pracę układu pokarmowego, łagodząc między innymi takie dolegliwości jak zgaga czy choroba wrzodowa, dodatkowo oddziałuje na organizm tonizująco. 
  • Z kolei gryczany stanowi wsparcie dla układu krążenia oraz wątroby. Stosowany jest więc tradycyjnie w profilaktyce miażdżycy, choroby wieńcowej i nadciśnienia tętniczego; poza tym jego właściwości bakteriobójcze są szczególnie polecane przy stanach zapalnych nerek i dróg moczowych. 
  • Na kaszel oraz inne objawy przeziębienia polecany jest miód lipowy. Poza tym, że cechuje się działaniem napotnym oraz przeciwgorączkowym – korzystnie wpływa na układ nerwowy, przynosząc łagodne uczucie uspokojenia oraz senności.
  • Godny uwagi jest także miód wielokwiatowy (na przykład z leśnych kwiatów), który wzmacnia organizm, co jest pożądane między innymi wtedy, gdy uskarżamy się na zmęczenie czy wręcz wyczerpanie.

Zobacz również

Autor

Internetowa Apteka Przyjazna webpharm.pl to sposób na wygodne zakupy leków i kosmetyków online. Oferujemy szeroki asortyment i konsultacje z farmaceutą.