Berimal Forte Duo jest suplementem diety zawierającym dwa standaryzowane składniki naturalnego pochodzenia: ActiBPF i ekstrakt ze sfermentowanego czerwonego ryżu. Wyjątkowe połącznie związków bioaktywnych o różnych właściwościach sprawia, że składniki preparatu współdziałają ze sobą.
Berimal Forte Duo – właściwości połączenia bergamoty i czerwonego ryżu
- Polifenole zawarte w bergamocie mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową.
- Monakolina K (z ekstraktu ze sfermentowanego czerwonego ryżu) ma właściwości obniżające poziom cholesterolu.
Jak stosować Berimal Forte Duo?
- Dorośli od 18 do 70 lat – 1-2 kapsułki dziennie przed lub w trakcie posiłku.
- Kapsułkę popij wodą.
- Wysypywanie zawartości kapsułki nie jest zalecane z uwagi na gorzki smak.
Berimal Forte Duo – skład
Jedna kapsułka suplementu diety Berimal Forte zawiera:
- ActiBPF – sproszkowany sok z owoców bergamoty (Citrus bergamia Risso) standaryzowany na zawartość 38% 500 mg
- Ekstrakt ze sfermentowanego czerwonego ryżu 29,8 mg, w tym:
- monakolina K 1,49 mg
- Substancje pomocnicze – hydroksypropylometyloceluloza (otoczka kapsułki roślinnej)
Dodatkowe informacje
Opakowanie zawiera 60 kapsułek. Nie stosuj produktu w ciąży i w okresie karmienia piersią. Suplement diety Berimal Forte Duo nie może być spożywany, jeśli przyjmujesz leki obniżające poziom cholesterolu. Produkt nie może być spożywany przez osoby powyżej 70 roku życia.
Przypisy:
- M. Barylski, K. Filipiak, B. Okopień, F. Szymański, B. Wożakowska-Kapłon, A. Mamcarz, Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania, Choroby Serca i Naczyń 2018, tom 13, nr 3.
- Mannucci C, Navarra M, Calapai F, Squeri R, Gangemi S, Calapai G. Clinical Pharmacology of Citrus bergamia: A Systematic Review. Phytotherapy research : PTR. 2017; 31 (1): 27–39
- Di Donna L, De Luca G, Mazzotti F, Napoli A, Salerno R, Taverna D, Sindona G. Statin-like principles of bergamot fruit (Citrus bergamia): isolation of 3-hydroxymethylglutaryl flavonoid glycosides. Journal of natural products. 2009; 72 (7): 1352–4
- Gliozzi, M. , Walker, R. , Muscoli, S. , Vitale, C. , Gratteri, S. , Carresi, C. , & Mollace, V. (2013). Bergamot polyphenolic fraction enhances rosuvastatin‐induced effect on LDL‐cholesterol, LOX‐1 expression and protein kinase B phosphorylation in patients with hyperlipidemia. International Journal of Cardiology, 170(2), 140–145
- Mollace V, Scicchitano M, Paone S, Casale F, Calandruccio C, Gliozzi M, Musolino V, Carresi C, Maiuolo J, Nucera S, Riva A, Allegrini P, Ronchi M, Petrangolini G, Bombardelli E. Hypoglycemic and Hypolipemic effects of a new lecithin formulation of Bergamot Polyphenolic Fraction: a double blind, randomized, placebo-controlled study. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets. 2018.
- Malec M. Monakolina K- naturalna statyna, Leki Naturalne 2019; 75 (7): 365-368.
- Buzzelli L., Segreti A., Di Gioia D., Lemme E., Squeo M.R., Nenna A., Di Gioia G. Alternative lipid lowering strategies: State-of-the-art review of red yeast rice. Fitoterapia. 2024;172:105719. doi: 10.1016
- Rahmani P., Melekoglu E., Tavakoli S., Malekpour Alamdari N., Rohani P., Sohouli M.H. Impact of red yeast rice supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials. Expert Rev. Clin. Pharmacol. 2023;16:73–81
Śledź nas na